Topraksız tarım günümüzde epey meşhur. Şehirleşme, su kaynaklarının azalması ve toprak kirliliği göz önüne alındığında; tarımsal üretimin geleceğinde büyük bir rol oynayacağı neredeyse kesin. En basit tanımıyla hidroponik, toprak yerine su ortamında bitki yetiştirme yöntemidir. Bu yöntemde bitkiler ihtiyacı olan besinleri topraktan değil; içerisinde gübre olan sıvılardan alır.
Hidroponik yöntemin beslendiği ana fikir şudur:
Bitkiler ihtiyacı olan besin maddelerini aldığı sürece sorunsuz bir şekilde büyüyecektir. Bu açıdan baktığımızda; hidroponik sistemler doğada bugüne kadar gördüğümüz yöntemlere alternatif bir üretim modeli geliştirmiş olur. Bu üretim modeli, doğanın içinde olmak zorunda değildir. Kontrollü, kapalı alanlarda kurulabilir.
Hidroponik yetiştirme modelinde toprak yerine, su ve yetiştirme ortamı kullanılır. Yetiştirme ortamı olarak; perlit, kum, taş yünü ya da kokopit gibi maddeler kullanılabilir. Ana görevleri; sudaki besin maddelerini ve oksijeni bitki köklerine iletmek ve bitkinin pozisyonunu korumaktır. Besin maddeleri suya eklenerek besleyici solüsyon elde edilir. Bu solüsyon, haznenin içerisine yerleştirilen bir su pompası yardımıyla bitki köklerine iletilir.
Oksijeni iletmek içinse hava pompası kullanılır. Pompalar genellikle bir zamanlayıcıya bağlı olarak çalışır. Böylelikle; bitkinin besin maddelerini gerektiği kadar ve gerektiği zamanda alması sağlanır. Birbirinden farklı hidroponik sistemler olsa da sistemin genel çalışma prensibi bu şekildedir.
Kapalı devre çalışan sistemimizde bitkiler altından geçen gübreli su ile beslenmekte olup su kaybı sadece bitkinin çektiği ve buharlaşan kadar olmaktadır. Bu da geleneksel sulama yöntemlerine göre %95 su tasarrufu sağlamaktadır.
Bitkilerin istedikleri besin miktarları kontrollü olarak otomasyon yardımı ile eksiksiz ver- ilmesi, örtü altı tarımın avantajları ve kontrollü tarım göz önüne alındığında erkencilik topraksız tarımın en büyük avantajlarından biridir.
Üretimin tamamen kontrollü yapılmasından dolayı bitkilerin bünyesine topraktan alabileceği zararlı kimyasallar ve hastalıklar Toprak topraksız tarımda olası değildir.
Topraksız tarım ile ürün yetiştirdiğimiz için zararlı otlarla mücadele etmek zorunda kalmıyoruz ve aynı zamandan topraktan gelebilecek haşerelerle de mücadele etmek zorunda da kalmıyoruz.
Neden çift katlı hidroponik yetiştirme kanalı sistem içerisinde en çok kullanılan hasar gören ve yatırım maliyetinin yüksek bir kısmını kapsayan sistemdeki en değerli üründür.
Green Farm olarak piyasadaki en büyük sorunun yetiştirme kanalının kırılmasından dolayı besinli suyun boşu aktığının farkına vardık patentli hidroponik yetiştirme kanalına çift katlı tasarlayarak hem darbelere karşı dayanıklı hale getirdik hem de suyu üst katmandan akıtarak herhangi bir delinmede suyun boşu akma ihtimalinde ortadan kaldırdık.
Mikro Filiz Bir tohumun Filiz açma aşamasında lif ve proteinleri daha hızlı çoğaldığından mikro Filizler tam bir enerji kaynağıdır. Topraksız tarımsala sistemlerinde kolaylıkla yetiştirilebilir. Tam bir vitamin ve mineral deposu olan mikrofiliz genellikle kırmızı turp, yeşil turp, Hardal, roka, bezelye, tere, kişniş, brokoli, kırmızı kuzu kulağı, amarant ve buğday gibi besinlerin tohumlarından elde edilir.
Mikro filizlerin püf noktası tohumların organik olmasıdır. Bunun yanında temiz gübreli bir toprak ve temiz kalp bol su ve güneşte olmalıdır. Yapılan bir takım araştırmalarda mikro filiz besinlerin olgun hallerinden 10 kat daha fazla vitamin ve mineral barındırır. Bu yüzden uzmanlar özellikle bu hallerinin tüketilmesini tavsiye eder.
Dünyanın her yerini hizmet veren firmamız ufak ve orta ölçekli projelerden çok büyük alana yayılmış Büyük ölçekli projeleri birçok farklı seçenekte çözümler üretmektedir. Detaylı bilgi için destek ekibimize irtibata geçebilirsiniz.